Consultaties en medische begeleiding

Bij S2M kan u bij de artsen terecht voor zowat elk medisch probleem. U hoeft hiervoor geen topsporter te zijn. Indien u rugklachten hebt gekregen op het werk of een knieletsel hebt opgedaan tijdens het sporten.

Iedereen is welkom om zijn letsel verder te laten onderzoeken om zo samen een behandelplan op te stellen. Op deze manier proberen we u zo snel mogelijk van uw klachten te verlossen.

Inspanningstest

Wenst u onder wetenschappelijke begeleiding op een medisch verantwoorde manier te sporten, dan is een sportmedische keuring en een inspanningstest de logische volgende stap. Het maakt niet uit of u een recreatieve sporter of een professionele atleet bent, iedereen kan op zijn/haar niveau nuttige trainingsinfo vergaren om veilig te sporten en prestaties te optimaliseren.
De testen worden uitgevoerd met hoogwaardig (nieuw) materiaal. De fiets is de Lode Excalibur (wordt aanzien als de gouden standaard) en de loopband is de Lode Valiant sport II, een loopband met een bijzonder groot comfortabel loopoppervlak.
Ergospirometrie (incl bepaling VO2max), (stress)ECG, lactaatmeting behoren tot de mogelijkheden. Er is de mogelijkheid om een Wingate test uit te voeren. Er worden tevens gegevens verzameld van het vetmetabolisme.
De Lode Excalibur is volledig instelbaar volgens uw afmetingen. Standaard is deze uitgerust met voetbeugels en SPD pedalen, SPD-SL pedalen zijn ook voorzien. Uw eigen pedalen kunnen meestal aangesloten worden, gelieve dit te melden en in de mail verder te specifiëren.

EMG onderzoek

EMG is de afkorting van elektromyografie. Bij een EMG wordt de elektrische activiteit van je spieren gemeten. Daarnaast kan ook de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt worden gemeten.
Als een spier samentrekt, geeft de spier een elektrisch signaal af. Deze signalen kunnen gemeten worden met elektrodes. Er zijn twee soorten van EMG-onderzoek: geleidingsonderzoek en naaldonderzoek. Bij het geleidingsonderzoek worden er elektroden op je huid geplakt. Bij het naaldonderzoek worden er speciale naalden in je spier geprikt. In die naalden zitten de elektroden.
Wanneer krijg je een EMG-onderzoek?
Je krijgt een EMG-onderzoek als de arts denkt dat je misschien een probleem hebt met je zenuwen of spieren. Symptomen die daarop kunnen duiden zijn spierzwakte of gevoelsproblemen in je armen en benen, zoals prikkelingen, tintelingen of een doof gevoel. Een EMG-onderzoek kan aantonen of deze klachten worden veroorzaakt door een probleem van je zenuwen of spieren en waar het probleem zit.
Voorbereiding
Zorg dat op de dag van het onderzoek je huid vetvrij is. Een laagje met crème, zalf of bodylotion kan overdracht van de elektrische activiteit via je huid blokkeren.
Als je bloedverdunners gebruikt, dan is het fijn als je dit bij aanvang van het onderzoek meldt aan de arts of laborant.